dijous, 2 de juliol del 2020

UN PAIS SENSE ÀRBITRES DIGNES DE CONFIANÇA I RESPECTATS, TÉ MALA PEÇA AL TELER

            Sense àrbitre no es pot jugar a res sense arribar a les mans, del que sigui, ni a nyaus. Bé, de jugar es pot, però quan aparegui la primera agarrada correm-hi tots a posar pau, perquè la sang no arribi al riu. La gent civilitzada, per seguir considerant-se’n ha d’acceptar, si pot ser més aviat de bon grat que a contracor, una regla de joc infal·lible: que un àrbitre imparcial decideixi quina és la millor i mes justa sortida dels desllorigadors que es vagin presentant al llarg de la vida. Àdhuc les bestioles, segons els que hi entenen d’aquestes coses, respecten uns determinats codis o línies vermelles i, en casos d’emergència, són els líders de la manada els que les fan respectar jugant-se la seva autoritat moral.

Vet-aquí, però, que en una societat tan competitiva, egoista i impacient com la que ha bastit la globalització, fer d’àrbitre ha esdevingut una responsabilitat molt complicada ja que qui accepta de fer-ne, honestament i equitativa - no des de la supèrbia o la prepotència de creure’s estar per sobre del bé i del mal, amb total impunitat -, encara que no li agradi, en dictar un veredicte haurà de treure necessàriament la raó a un dels litigants, perquè en casos de mediació rentar-se’n les mans del fons de la qüestió com un Ponç Pilat o un Salomó qualsevols, francament no és allò que s’espera d’un àrbitre com cal. A més a més, sempre s’ha de comptar amb que els que perden no sempre paeixen bé l’arbitratge i a vegades, fins i tot, surten amb algun ciri tren-cat. Per tant, la gràcia d’un bon àrbitre podríem dir que consisteix en saber explicar el que ha decidit, després de deixar reposar unes quantes hores la decisió al bany maria.

No obstant això, no ho tinc tan clar que sigui aquesta l’actitud correcta, més aviat em decanto per pensar que l’única manera sostenible i duradora d’emperpalar-se en la fórmula de l’arbitratge per resoldre problemes de convivència, seria que els àrbitres fossin elegits periòdicament pels ciutadans mitjançant sufragi general i directe. Efectivament, si els ciutadans poguessin elegir els jutges ningú gosaria ni tindria excusa per engegar els gossos a l’àrbitre, quan el seu dictamen trenqui oracions o plats bonics. Feta aquesta composició de lloc, mireu com ho tenim de malparat en aquest país en qüestió d’àrbitres a qui fer confiança i demanar empara en un moment donat: el Tribunal Constitucional, la màxima ex-pressió de l’arbitratge, perd oli per totes les seves juntures i la Corona, quan exerceix la magistratura de Cap d’Estat, no sap, no pot o no vol amagar les seves debilitats, simpaties i servatges, raó per la qual massa sovint desperta dubtes sobre llur legitimitat democràtica i competència mediadora.

Espero que pocs discrepareu de mi, si afirmo que els àrbitres no poden estar contaminats des de les beceroles pels partits polítics, als quals deguin la poltrona i la menjadora. De cap manera vull insinuar que els àrbitres hagin de renegar de les seves ideologies i conviccions personals, però si se’ls hauria d’exigir que quan es posin la toga se n’oblidin de si tenen o no el cul llogat i facin la seva feina amb professionalitat i neutralitat. A la meva manera de veure, doncs, ara que els polítics maregen la perdiu del gran pacte per a la reconstrucció, potser sí que posin mans a l’obra per resoldre, agafant el toro per les banyes i deixant-se de martingales i equilibris tàctics impossibles, la figura d’un arbitratge institucional reconegut i acceptat per tothom, arribant fins on calgui per aconseguir-ho.

Si no es fos valent en aquest aspecte tan transcendental de la “reconstrucció”, els conflictes que s’hagin d’arbitrar a partir d’ara poden acabar a bufetades, com ha vingut sent costum. És a dir: si els nostres àrbitres no ens mereixen confiança i no els acceptem de bona fe, no ens refiem massa alegrement de que els litigis en els resoldran dictàmens emesos per oracles des de Brussel·les, Estrasburg o Nova-York, als quals si bé és legítim recórrer-hi - com es feia en temps reculats amb el de Delfos -, ens exposarem a que els oracles es pronunciïn a misses dites i a que, potser, el que decideixin tampoc ens faci el pes. En resum, com deien els avis, qui vulgui estar ben servit que es faci ell mateix el llit. O dit d’una altra manera, dotem-nos a casa nostra d’uns àrbitres independents i competents, que renovin periòdicament la confiança dels administrats, i el país s’estalviarà tibantors i frustracions. I, sobretot, tots ens farem menys mala sang.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada