diumenge, 19 de juliol del 2020

ANAR A UN CONCERT NO ÉS MÉS PERILLÓS QUE VIATJAR EN METRO


            La pèrdua del matís és un drama de la societat actual que explicaria, per exemple, perquè es prohibeixen actes culturals tals com assistir a una representació teatral, veure una pel·lícula confortablement escarxofats en una sala de cine o anar a un concert, al·legant que d’aquestes expansions lúdiques el públic que en gaudeixi estarà més exposat a la covid-19 que la gentada que cada dia agafa el metro o es pren una cervesa a la terrassa d’un bar a tocar de qui té al costat. M’agradaria pensar que qui pren aquestes decisions s’ho medita una estona i que disposa de dotzenes de bones raons per abonar el seu parer; però, em sembla que aquestes raons són tan febles i generalistes, que no suportarien un debat crític i honest.

            Algú va escriure, no recordo ben bé qui va ser però li compro l’acudit, que en temps difícils s’ha de triar entre el que és fàcil i el que és correcte. Em sembla indiscutible que qui opta per la decisió fàcil no s’hi ha de rumiar gaire ni esforçar-s’hi massa per trobar el matís entre fer tancar o no, per exemple, totes les sales de cine, tots els teatres o prohibir tots els concerts. Però, en canvi, ja requereix una mica més de pesquis cercar la manera correcte de no tancar ni prohibir res, a condició que es prenguin una sèrie de mesures tallariscos i es respectin unes determinades regles de joc. Tampoc és necessari que per saber apreciar els matisos de cada cosa s’hagin de tenir un parell de màsters i un doctorat; n’hi ha prou per decidir el que és correcte que hom no tingui el sentit comú a la sola de la sabata. ¿Vosaltres creieu, de veritat, que concerts musicals, com el d’ahir amb Sopa de Cabra al Camp Nou, estimulen i faciliten la circulació del virus? En tot cas, si alguna influència tenen sobre l’estat d’ànim i la salut de les persones no és negativa, sinó que els hi aixeca la moral i les fa sentir una estona lliures entremig d’un disbarat de prohibicions benintencionades però en massa casos excessives, les quals es podrien evitar si el buròcrata de torn que les executa o els mateixos polítics que les dicten, perdessin una mica de temps cercant “el matís”, enlloc de tirar pel dret.

            A la meva manera de veure, encara que sembli una paradoxa, des de fa temps en aquest món s’han acabat les certeses i els dogmes i, pràcticament, per comptar les coses de que en podem estar segurs en tindríem prou amb els dits d’una mà i potser encara ens en sobrarien. I, francament, en tot allò que es refereix a com “esclafar” el virus i neutralitzar la pandèmia, a mesura que passen els dies queda palès que ningú no en té ni puta idea, parlant clar. S’especula tant com vulgueu però d’allò que se’n diu “estar-ne segur”, el més calent és a l’aigüera. Si ni tan sols hi ha unanimitat en qüestions tan simples com si la mascareta ha de ser obligatòria o no, ja no parlem del reguitzell de preguntes que hom es fa respecte de la pandèmia – immunologia, característica i freqüència dels tests, perillositat dels asimptomàtics, etcètera -, que es queden sense resposta concreta perquè els mateixos epidemiòlegs i experts tutti quanti no s’acaben de posar d’acord; i com que més aviat cadascú té la seva pròpia teoria, els nivells de diarrea mental entre la població són cada vegada més alarmants i vergonyosos.

Qui sap si no fora més adient, doncs, que enlloc de fer-se el pinxo prohibint actes culturals a dojo, els que decideixen com ens hem de comportar posessin el mateix coratge, zel i dedicació en “fer complir” les normes de civisme bàsiques i que semblen tenir un grau més alt de consens per mantenir a ratlla el virus: distancia, mascareta i higiene de mans. Tanmateix, executant sense excuses de mal pagadors els seguiments dels contactes dels casos positius, per tallar la propagació comunitària del contagi. I a la cultura que la deixin en pau, si no per altres raons menys materialistes, perquè és una activitat que també mou diners, paga impostos i crea llocs de treball.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada