diumenge, 5 de juliol del 2020

LLEIDA ENS HA ESTRONCAT LA GRESCA PERÒ NO PERMETEM QUE TAMBÉ ENS AIXAFI LA GUITARRA.

            Per molt que mirem cap a una altra banda i ens resignem a allò de que qui dies passa anys empeny, la veritat és que la gent ja li està pujant la mosca al nas quan deixa anar la llengua amb això de la pandèmia. El brot, rebrot o el que sigui que ha frenat en sec la desescalada a Lleida, per exemple, no es pot considerar precisament un simple accident sinó que, en opinió de molta gent, ha agafat amb els pixats al ventre als que no han sabut gestionar els tallafocs del contagi com calia. En primer lloc, perquè la majoria d’infectats i de portadors del virus, digui el que digui l’ajuntament lleidatà, pertanyen al col·lectiu conegut com “temporers”, és a dir: persones no residents al territori, on no disposen d’un un mínim arrelament social ni logístic. En segon lloc, perquè havent superat amb escreix la corba de creixement de nous contaminats el punt crític d’infectats per habitant, la conselleria de salut va continuar comunicant que no calia alarmar-se perquè el risc s’estava “amorrant”; i malgrat feia dos dies que el portaveu sanitari del “gobierno”, el doctor Fernando Simon, insinuava que la Generalitat estava valorant el “confinament quirúrgic” del Segrià, la consellera Vergés tot just a la roda de premsa feta divendres a l’hospital Arnau de Vilanova ho desmentia, demanant als lleidatans que fessin menys sopars d’amics, es rentessin les mans més sovint i no es deixessin la mascareta.

Ahir a migdia, però, el president Torras anunciava que es barraven amb forrellat les portes d'entrada i sortida del Segrià durant quinze dies, com a mínim. No vull ésser mal pensat, però no me’n puc estar de barrinar que si no es va prendre abans aquesta decisió potser va ser per no semblar que feien cas als consells de Madrid. Si fos així, els hi diria als responsables que la susceptibilitat no és la millor manera de fer amics ni a la vida ni en política. Ara bé, sobre el brot de Lleida no s’hi pot passar de puntetes i donar-ne la culpa només a uns quants joves que es varen extralimitar en la “socialització”, perquè les causes reals són unes altres, que tothom sap però no gosa expressar amb claredat: que si el problema s’ha fet més gran del compte i amenaçava escampar-se hi té molt a veure una colossal manca de previsió veient com es repetia com cada any l’escenari tercermundista dels temporers repartits pels carrers de Lleida i per les places de molts de pobles del Segrià, com aquell que diu en calçotets, sense un maleït sostre per dormir i un lavabo decent on fer les necessitats i rentar-se. Un escàndol humanitari i laboral que s’ha anat repetint any rere any des de no sé quants, sense que a ningú de l’establishment li caigués la cara de vergonya, tolerant que els jornalers que venien a arreplegar la fruita dels pagesos ho fessin, llevat de poques excepcions, en unes condicions en alguns casos pitjors que les dels esclaus que collien cotó pels terratinents nord-americans.

En aquest mateix blog, el 27 de març exactament, vàrem reflexionar sobre aquesta qüestió i quan el fenomen dels temporers va convertir-se en el problema sanitari i de civisme que preveiem, hi vàrem insistir en la reflexió, sobretot recordant que en ple confinament de la població aquells pelacanyes sense allotjament i treballant en condicions humanes de precarietat extrema, podien esdevenir una bomba de rellotgeria propagant el virus. Abans d’ahir, després de la roda de premsa de la consellera i l’alcalde a peu d’hospital, la presidenta del comitè de personal de l’Arnau de Vilanova, a RAC-1 palesava la seva decepció pel missatge massa tebi i ambigú sobre la realitat i, simultàniament, ens arribaven veus del malestar d’alguns veïns per la manca de control efectiu de la mobilitat dels temporers en teòrica quarantena.

Per tant, a la meva manera de veure, no aniria malament una dosi d’humilitat per tal que tots els que n’han tingut alguna responsabilitat, directa o indirecta, en consentir enmig d’una situació tan delicada com l’actual, que l’assumpte dels temporers no s’hagués resolt, tant des d’un punt de vista humanitari, laboral i sanitari, abans que els hi esclatés als morros i fes trontollar l’esperança en que realment la pandèmia s’estava amorrant. Si cada frare prengués la candela que li correspon portar en aquest funeral, potser ens deixaríem de punyetes polítiques i començaríem a buscar-hi remeis efectius a les relliscades de la “desescalada” que no fossin cataplasmes, placebos o tocar fusta.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada