dilluns, 20 de juliol del 2020

AL PRESIDENT SANCHEZ LI COMENÇA A CAURE LA BENA DELS ULLS

Em sap greu de recórrer a aquella expressió tan odiosa de: “jo ja us ho havia advertit”; perquè no m’agrada presumir d’espavilat quan em queden tantes coses per aprendre i tastar. Però és veritat, ja havia reflexionat anteriorment que tanta eufòria del “gobierno” sobre la distribució dels fons europeus de reconstrucció podien acabar en un colossal patafi, i suggeria respectuosament que si jo estigués a la seva pell em cuidaria prou d’anar “assignant-me” abans d’hora subvencions a fons perdut, com qui reparteix un botí, sense tenir el blat al sac ben lligat. I no li feia aquella advertència perquè sigui més llest o tingui do d’endeví, sinó simplement perquè justament degut a la meva ignorància he d’anar amb peus de plom i he aprés a ser desconfiat en general i, en particular, sé que en aquest món de falsos amics no hi ha res que sigui de franc.

D’altra banda, el club d’amics socis que varen fundar el Mercat Comú Europeu per ajudar-se mútuament a superar – de la necessitat en feren virtut i després d’anar a matadegolla es van convertit en una família ben avinguda - les seqüeles econòmiques i comercials de la postguerra, superant vells enfrontaments a l’empara de les faldilles redemptores de la democràcia i de l’atlantisme, no té res a veure amb el panorama resultant després de l’ampliació social a vint-i-set, creant la nova societat Unió Europea, on hi ha tanta poca unitat que costa posar-se d’acord fins i tot per cordar-se les espardenyes. I ja no parlem de quan es tracta d’afluixar la mosca per treure les castanyes del foc als socis més tocats en temps de crisis, perquè com ja és va fer palès en la ensulsiada del 2008, l’UE està dividida en dos fronts d’interessos aferrissadament antagònics, que en matèria econòmica són difícils de dissimular, sobretot tenint en compte que les decisions que toquen el moll de l’os s’han d’adoptar per unanimitat. Quan semblava, doncs, que s’havien superat just acabada la guerra les fronteres culturals i ideològiques entre nacions que fins feia quatre dies s’havien estat apallissant als camps de batalla, ara resulta que en ampliar-se indiscriminadament l’Europa política per satisfer la voracitat de l’Europa mercantilista i monetària, s’ha desencadenat una radicalització cada vegada més irreconciliable entre nord i sud, és a dir: entre els estats rics i els pobres.

Naturalment aquesta tendència s’ha fet més palesa i aguda des que el sud, amb reputació d’improductiu i malgastador, ha de recórrer cada vegada més sovint al viàtic financer d’un nord auto-definit com estalviador i frugal, per eixugar els cada cop més desbordats dèficits d’explotació corrent dels esgarrapacristos del sud. Però avui que a causa de la pandèmia l’economia mundial està en situació de bancarrota gairebé irreversible, el sud, sobretot aquell que per sobreviure es refiava del turisme i dels serveis com a principal font d’ingressos, pidola als seus socis solidaritat a benefici d’inventari per sortir de l’atzucac; però, el socis garrepes del nord diuen que ni parlar-ne de passar la bacina. I que si els socis de les mans foradades necessiten líquid que facin un emprèstit com Déu mana i no pretenguin quantioses almoines a fons perdut.

Ara bé, si després de marejar la perdiu a còpia de reunions, s’acordés que una part de l’ajuda financera al final no s’hagués de tornar, el nord exigeix que el sud es comprometi a fer canvis subs-tancials en la seva comptabilitat domèstica, la qual cosa vol dir passar la tisora al capítol de despesa pública i engreixar amb impostos la captació de recursos per a la caixa. El president Sanchez, de bon principi treia pit remenant la cua entre els seus aliats de conveniència, però a mesura que van passant els dies sense tocar calent ja va adonant-se’n que no lligarà els gossos amb llonganisses com es pensava de fer, des de la seva beatífica ingenuïtat laica.

Que de franc poca cosa aconseguirà emportar-se’n al sarró i que les reformes que haurà de fer empassar a la ciutadania seran d’aquelles que solen fer mal, sobretot a l’ase dels cops de sempre. Que la bena ja li ha caigut n’és un símptoma el canvi de musica del seu discurs, admetent que quelcom s’haurà retocar. La llàstima és que quan un governant espanyol confessa en veu alta que ha de fer reformes econòmiques per arribar a fi de mes, el primer que se li acut es retallar, congelar o reformar pensions del vells, partides socials i culturals, nòmines de funcionaris rasos i sous de treballadors atrapats entre l’espasa i la paret d'acceptar estrenyés el cinturó o quedar-se a l'atur, enlloc d’entrar a fons en el frau fiscal descarat, l’economia submergida, la sangonera de la duplicitat d’administracions i en les “rectories” que no s’expliquen, per molta transparència que diguin que hi ha, més que per endollar amistats a la menjadora, amb carnet de partit a la boca.

A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 

NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada