divendres, 17 de juliol del 2020

SOBRETOT QUE NO US ENJOVI EL PÀNIC, DEMOSTREU QUE SOU CAPAÇOS DE RESISTIR!


            Jo, francament, no desitjaria ni al meu pitjor enemic que hagués de governar en uns moments tan delicats com els que estem vivint. Per aquesta raó, malgrat em sembla que algunes vegades els que manen s’equivoquen, ni em passa pel cap de fer el fatxenda assegurant que jo ho faria millor; us ho ben asseguro: no hi voldria pas estar a la pell dels que tenen de prendre decisions. Encara no sé com alguns que s’hi han trobat emmerdats de rebot, com la consellera Alba Vergés o el ministre Salvador Illa, aguanten al peu del canó des del mes de març, cada dia posant la cara a sol i serena mirant de repartir confiança.

Per tant, no seré jo qui tirarà la primera pedra per avergonyir-los amb escarnis, entre d’altres raons de pes perquè, per descomptat, no crec de cap de les maneres que quan els que prenen decisions no l’encerten ho facin expressament ni per ganes de fer la punyeta, ni per masoquisme, ni per ignorància. S’equivoquen i prou, com li passa a tothom que decideix sigui en l’àmbit públic o en el domèstic. Malgrat això, no sobraria que reconeguessin els errors quan els cometen i baixessin del burro sense fer-se pregar, no prenent-se les crítiques com un assumpte personal, sinó entenent-les com col·laboracions i que rectificar a la vida, a part de ser cosa de savis, també hauria de ser el més normal del món.

            Ahir mateix hem vist com la consellera, en nomenar cinc-cents nous “rastrejadors”, reconeixia implícitament unes quantes decisions poc “afinades” en aquest aspecte determinant per aixafar i aïllar el virus. Si ja costa prendre decisions en determinades circumstàncies enmig de la pressió, imagineu-vos com deu doldre a l’autoestima, haver de canviar d’opinió. D’aquí ve que passo d’afegir-me al cor de carronyers que aprofiten qualsevol relliscada d’algú que està obligat a prendre decisions quotidianament, per fer sang. En la desencertada qüestió dels “rastrejadors de contactes” dels que donen positiu en un test de covid-19, no tinc cap dubte que la consellera va estar mal assessorada i que contractar un servei estil call center de perdiguers sanitaris, a través de Ferrovial, no fou sens dubte una bona idea; però, tampoc em sembla correcte que els socis de govern de la consellera aprofitessin aquesta ficada de pota per passar-li immediatament factura política.

El fet és que la consellera, mossegant-se la llengua o no, ha rectificat i encara que s’hagi quedat curta en l’ampliació de personal, almenys ha fet un pas endavant en la bona direcció. Espero que enfundar-se-la respecte a una qüestió cabdal per frenar el ritme de contaminació no faci tard i, a més a més, no ens costi res en concepte de compensació per incompliment del contracte amb Ferrovial i, sobretot, que el personal reclutat a tota pastilla perquè faci les trucades i seguiments pertinents, siguin gent amb més experiència que no pas teoria i bona voluntat, perquè una segona entrebancada en aquest punt clau ja seria més difícil de disculpar.

            Feta aquesta reflexió, amb el cor a la mà, sobre el meu sincer respecte i agraïment a aquelles persones que no defugen la responsabilitat de prendre decisions i que procuren fer-ho el millor que saben, també vull afegir que no rebran la meva comprensió i respecte aquelles que siguin incapaces de rectificar quan se les avisa constructivament que l’han vessat, que emboliquin la troca tant com puguin per dissimular negligències, equivocacions o fins i tot danys i perjudicis a l’erari públic, amb l’únic objectiu de no matxucar el seu amor propi i reputació, esquitxant de passada el seu partit. Mentrestant, les televisions i les ràdios no parin de bombardejar-nos amb xifres i comentaris que no contribueixen precisament a aixecar els ànims, com si a algú li agradés fer veure que les coses no vagin bé, posant l’accent en totes les dades negatives i en la confusió.

Tant és així que inclús quan parlen dels avenços positius en la investigació de la vacuna, aigualeixen la festa tirant-nos una galleda d’aigua gelada sobre el cap, bugonant que encara que en tinguem una aquesta tardor, difícilment n’hi haurà dosis per tothom quan es posin a la venda. Davant aquest panorama depriment, sobretot tenint en compte que ningú s’esperava un fracàs de la desescalada tan precipitat pel mal ús que els ciutadans hem fet de la nostra responsabilitat i també per la manca de mà dura de l’autoritat per fer complir els protocols, serien comprensibles els atacs de pànic. Doncs no! De cap de les maneres hem de permetre que el pessimisme ens encolli, cal treure forces de flaquesa per no rendir-se ni arronsar-se. Perquè de l’única forma que no anirà tot a parir panteres, és que individualment cada ciutadà li planti cara a la pandèmia amb disciplina, unitat i civisme per no aturar per segona vegada el país i ofegar la costosa recuperació. És el que fa dir l’Albert Camus al protagonista de “La Peste”, el doctor Rieux: “... és una idea que pot fer riure, però l’única manera de lluitar contra la pesta és l’honradesa” “Què és l’honradesa” – li pregunta el periodista Rambert. - “No sé el que és en general – contesta el metge -, però en el meu cas consisteix en fer la meva feina”. Jo hi afegiria que en el nostre cas, per sortir-nos-en cadascú d’aquesta merda ha de fer la seva feina el millor que sàpiga, i la dels ciutadans consisteix en complir voluntàriament i sense arrufar el nas la norma:  distancia social, higiene de mans, mascareta tapant nas i boca. I fer-ho, mai més ben dit, com si ens hi anés la vida.
          
A LA MEVA MANERA DE VEURE tabrilde@blogspot.net 
NO ENS DEIXEM PRENDRE MAI EL DRET A PENSAR I DIR EL QUÈ PENSEM.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada