dilluns, 5 d’agost del 2019

CERTIFICATS DE PATRIOTA I BON CATALÀ


PROPOSTA DE REFLEXIÓ PER AVUI (dilluns 5 agost de 2019)

L’ex-conseller de Cultura i destacat membre d’ERC Joan Manuel Tresserras tem que la invocació a la “puresa patriòtica” que es fa des d’alguns sectors polítics i socials freni l’aspiració a incrementar el suport a l’independentisme. “Quan afloren comentaris del tipus ‘els han tremolat les cames’, ‘són traïdors’, etc., només creen divisió interna, dificulten els acords que encara són possibles llimant els egos i espanten els que s’acaben d’incorporar a l’independentisme de bona fe I necessitem tot el contrari de picabaralles. Cal eixamplar la base social del sobiranisme, i això no s'aconseguirà invocant la puresa patriòtica”, ha afirmat en una entrevista publicada a El Punt Avui. Tresserras surt en defensa de polítics del seu partit, com Joan Tardà, però també d’altres partits com Artur Mas, Andreu Mas-Colell o David Fernández, les reflexions “clarividents” dels quals lamenta que “molts cops siguin matxucades des de les xarxes”. Per ell, no cal un nou full de ruta sinó que “ens hem de fer càrrec que l’independentisme és un ventall que s’ha obert molt i que abasta des de persones de perfil molt conservador que no volen sortides de to fins la gent jove més abrandada i revolucionària. Això és tan transversal que, afortunadament, no hi ha una sola força política que ho pugui representar tot. Aquest és el seu millor actiu”

Tanmateix, els ex-consellers Josep Huguet i Anna Simó es plantegen no assistir enguany a la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona, “després de mesos i mesos d’accions esbiaixades per part de la cúpula de la ANC, no anirem a la manifestació perquè per primera vegada un grup d’exaltats vol convertir-la en un aquelarre purificador contra els traïdors”. L’Huguet, que diu que només parla en nom seu, assegura témer: “que algunes desenes de milers persones, en comptes de reclamar a l’estat democràcia, llibertat per als presos, justícia i independència, es dediquin a xiular i molestar polítics independentistes que considerin que són traïdors perquè això és què se’ls diu a les xarxes socials: traïdors, botiflers...”

¿Què dimonis li està passant al procés independentista, perquè s’estigui tan crispat i algunes patums desbarrin d’aquesta manera en públic? Els catalans, precisament, ¿no havíem estat sempre partidaris que la roba bruta s’havia de rentar de portes en dintre? Doncs, ¿per quins set sous, es desafina d’una manera tan escandalosa tot fent la bugada al safareig de la plaça major? ¿Que no se n’adonen que trenquen el plat bonic de molta gent que s’ha convertit al independentisme amb un lliri a la mà i no se’n sap avenir d’aquesta olla de grills? A mi, francament, Puigdemón ja em va desinflar la fe en el seu lideratge polític el dia que, una vegada assumida la presidència de la Generalitat, va “imposar a dit”, el seu substitut com a batlle de Girona, un amiguet personal: el delegat comarcal d’interior, Albert Ballesta. Perquè fos possible consumar aquesta “alcaldada” va obligar a renunciar els que ocupaven des del lloc 11 fins al 18 de la llista electoral de Convergència, perquè el seu “recomanat”, que ocupava el lloc 19, pogués prendre la vara d’alcalde “regalada”. Gràcies a Déu, l’home va durar en el càrrec de Nadal a Sant Esteve i, si no recordo malament, l’únic decret que va signar fou el corresponent al seu propi sou.

No em va semblar ètica aquella designació “per collons” del president Puigdemón, i em va decaure la bona estima que li havia tingut, perquè qui fa un cove fa un cistell, i encara que avui d’aquella relliscada del líder carismàtic ningú en vol parlar, a mi em va semblar una cosa molt lletja i em va escamar com a símptoma d’un tarannà autoritari. De la mateixa manera que em sembla lleig que avui algun personatge pretensiós o pretensiosa de l'entorn sobiranista es cregui amb dret d’atorgar o revocar certificats de patriota i de bon català. Perdoneu les molèsties, però aquests drapets bruts s’han d’airejar, abans no empudeguin encara més un ambient prou enrarit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada