dijous, 15 de gener del 2015

UN PREU MASSA CAR PER A UN CONSENS ENGANYÓS

Em sembra un nyap i un mal pedaç per al procés de transició nacional en curs, l’acord de consens aconseguit ahir pels cinc principals capdavanters del sobiranisme oficial, embotit amb calçador a la sabata d’una tropa sobiranista cada dia més desil•lusionada. I com que així m’ho sembla per desgràcia, ho he de deixar palès si vull ser conseqüent amb el tarannà de les reflexions que des del 9-N he anat penjant al blog, les quals no amagaven la sensació de tupinada institucional per desinflar l’eufòria popular després de la cèlebre jornada de participació ciutadana. Quan s’estava tant a prop d’aconseguir l’objectiu - seguint el full de ruta traçat pel Consell Assessor de la Transició - de culminar el dret a decidir convocant immediatament unes eleccions que tinguessin caràcter plebiscitari, es va deixar refredar expressament (?) l’ambient durant dos mesos i escaig en que s’han dit tantes bajanades, que en Mas i en Jonqueras no han pogut evitar demanar perdó per aquestes ximpleries més pròpies de la parella Tom i Jerry, que no pas del president i del cap de l’oposició d’aquest país. Asseguren que s’han posat d’acord per retardar les famoses plebiscitàries a la tardor, i volen vendre la moto al personal perquè torni a engrescar-se i faci volar coloms amb la mirada posada en una nova fita màgica, la del 27-S. Doncs sento no poder aplaudir una decisió que allunya encara més una victòria que teníem a tocar, si enlloc de jugar a nyaus s’hagués anat per feina agafats del braç com estava previst. I no obriré cap ampolla de cava a la salud d'aquest acord de conveniència, per les següents raons que poso a la vostra disposició perquè les considereu:

● No podria quantificar el desgast que ha comportat un alentiment tan perllongat com injustificable de la cursa: dos mesos és un parèntesi massa llarg per a uns corredors que anaven llençats cap a la meta. I el  cert és que hi ha hagut més desercions en aquesta cursa que no pas noves inscripcions, pas enrere que ja han reflectit les xafarderes enquestes que per primera vegada palesen que caminem com els crancs. Si tal com s’havia venut a bastament, després del simulacre de referèndum del 9-N s’hagués anat a escenificar la versió de veritat a mitjan febrer- "la definitiva", en paraules del propi president quan es va revestir de primer mosqueter -, l’eufòria dels corredors no s’hagués desinflat, el caliu hagués fet brasa entre el públic arrossegant bastants indecisos. I ens haguéssim estalviat acusacions de traïdors i botiflers que han començat a enverinar i enrarir l’ambient.

● Perquè aquests vuit mesos escassos que ens separen de setembre, s’haurà de fer veure que es governa, i l’acció de govern per molt que es proposin que sigui intensa i profitosa per bastir les mínimes estructures d’Estat, perquè una hipotètica victòria del sobiranisme no ens agafi amb els pixats al ventre, quedarà dinamitada pels efectes devastadors de l’estrena del sainet que la comissió parlamentària d’investigació de la corrupció política en general, però que té el propòsit d’estripar la família Pujol en particular i de la família convergent per torna. ¿Després de dir-se el nom del porc en la sessió parlamentària del matí, en la sessió de la tarda als diputats els hi quedarà humor, seny i distància per posar-se a dissenyar estructures del futur Estat amb serenitat? Tal com funciona la nostra esperpèntica i caïnita classe política, val més no refiar-se’n massa, per no dir gens.

● Perquè per entremig es creuaran les municipals, la primera oportunitat d’esbravar-se gent més propera a la soldadesca que no pas a la cúpula dels partits, amb un bon feix de ràbia i de retrets acumulats al pap per com s’ha gestionat de malament el procés, mal rotllo que no deixaran de refregar-se per la cara mútuament els diversos protagonistes, retraient-se les misèries i les culpes. Tanmateix, si com és probable els resultats de les municipals afavoreixen els republicans i castiguen els convergents, algú pot garantir que això no remourà els antics greuges i recels entre els dos partits? Si apareixen de nou el ganivets, no crec que ajudi gaire a mantenir les aparences d’unitat fins al 27-S.

● I, finalment, perquè ajornar el desenllaç del procés fins a la tardor pot decidir al senyor Rajoy a tocar, per enèsima vegada, el botet als catalans que li han posat en safata la possibilitat de boicotejar la data escollida pel senyor Mas - en funció del simbolisme que s’ha tret de la màniga per fer-se un homenatge personal -, intercalant la convocatòria de legislatives espanyoles, la qual cosa abocaria les plebiscitàries catalanes al gèlid clima hivernal, sota les potes del cavall d’unes Cortes renovades, qui sap si ingovernables, però gairebé segur més jacobines i autistes que les maneflejades pel PP.

Perdoneu les molèsties, però netes de pols i de palla, les reflexions sonen així.             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada