divendres, 9 de gener del 2015
LA CONFITURA DEL POT PETIT
Ma mare fa anys que és morta, però anit hi vaig
somniar: se la veia empiocada amb un bon refredat – potser una associació del
meu subconscient amb la calipàndria de ca l’ampla que arrossega la meva dona,
des de fa dos dies - i, precisament, em demanava una cullerada de la confitura
del pot petit. I és que ella, que venia de generacions de pagesos de Torroella
de Fluvià, més aviat no hi creia massa en les po-tingues modernes que podia
trobar a dojo a ca l’apotecari; havia pujat entre receptes més d’estar per
casa, com ara les contundents cataplasmes de farina de llinet, les ventoses,
els collarets d’alls blancs i els purgants categòrics per tirar cap avall els
racons, com l’oli de ricí. l’aigua de carabanya. També recordo que, de petit,
em portava a casa d’un veí cepat que m’arreglava l’espatllat dues vegades l’any
- a la tardor i a començaments de primavera -, i cada vegada que veia alguna
criatura amb posat de pàmfila, s’entossudia en assegurar que estava enaiguada,
una malaltia de la qual, segons ella, els metges de la nova fornada n’anaven
absolutament peixos. Vés a saber que coi hi posava ma mare al pot petit perquè
me'n demanés una ració amb tanta insistència, però efectivament la tradició popular
assegura que en els pots petits és on es troba la bona confitura. Vet-aquí,
doncs, una altra tradició culinària en desús, la de fer confitura casolana, ja
que no és el mateix la melmelada industrial que trobés al súper que aquell bé
de Déu de confitura remenada a paciència durant hores, reposada el temps necessari
i envasada en pots de diferents mides, al melic dels quals s’hi escrivia la
data exacta en que entraven al rebost domèstic, no fos cas que es fessin malbé
si es consumissin massa tard. Repeteixo que no sé què coi hi guardaven les
àvies als pots petits, però sembla que tant si es tractava d’un remei feia
meravelles, si era d’una conserva o confitura, t’hi llepaves els dits. Potser
no fóra cap disbarat que els polítics tinguessin sempre a l’abast un “pot
petit”, al qual poguessin recórrer cada vegada que les frontisses de la cosa
pública s’encallen en un atzucac. Una cullerada de tant en tant de bona
confitura casolana, potser aniria bé per recuperar sabors i tarannàs
ancestrals, que s’han oblidat o arraconat, a mesura que la pressa de la vida
moderna ens ha acostumat a conformar-nos amb melmelada industrial enlloc de
regalar-nos el paladar amb les delícies gastronòmiques o anímiques amorosament
guardades en els pots petits. Voldria creure que dosis de sentit comú, de manca
de recels, i de temps per parlar sense prejudicis, condicions ni ultimàtums de
solucions possibilistes enlloc de fer-ho de problemes sobrevalorats o de rebequeries de criatura, ingredients que
tan escassegen, pel que sembla, en la taula i en el rebost de la política
atrafegada i compulsiva que s’estila avui dia, encara se’n poden trobar en
alguns d’aquells pots petits de tota la vida, on s’hi guardaven les
delicadeses.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada