divendres, 5 d’octubre del 2012

INSPECCIONS DE TREBALL A MANRESA, A L'HORA BRUIXA


CARTA AL VENT

Dissabte passat, els botiguers de Manresa varen assajar un experiment per a desvetllar un comerç ensopit: Shopping Night se’n diu d’aquesta fórmula dinamitzadora, importada d’altres indrets on ha donat resultat. Manresa és una ciutat històricament reeixida des de temps reculats com una plaça forta del comerç, en una extensa zona d’influència a la Catalunya central. Per aquesta raó els seus botiguers hi tenen el cul pelat trampejant periòdicament èpoques de vaques flaques, de les quals sempre se n’han sortit a copia de geni, murrieria, sacrifici i seny. Possiblement sigui la crisi actual una de les pitjors que li ha tocat viure al comerç; però, malgrat passar-les magra, els botiguers encara no pensen tirar la tovallola per molt que se’ls hi arronsi el melic veient el panorama. Alguns d’aquests que no volen rendir-se són segones o terceres generacions d’aquells comerciants de tota la vida, que havien après a subsistir empescant-se totes les iniciatives de l’auca i fent sempre bona cara, seguint l’exemple, entre d’altres, del vell i incombustible senyor Jorba que no permetia que cap client marxés del seu magatzem desenganyat, per no haver trobat el que volia comprar. Això del Shopping Night – no tancar fins a mitjanit, oferint espectacle al carrer i ofertes interessants a l’interior -, semblava una bona idea i, de fet, s’hi varen adherir un centenar d’establiments situats al rovell de l’ou de la ciutat.

El temps no va acompanyar gaire perquè va ploure tot el dia i la temperatura era desplaent; no obstant això, els botiguers es varen quedar al peu del canó i no baixaren les persianes seguint el guió previst, i els consumidors de mica en mica varen omplir botigues i carrers per participar de la festa. Fins i tot Sant Pere va donar-los un cop de mà, admirat pel seu entusiasme i va manar els núvols que estronquessin la pluja i deixessin que la vetllada transcorregués en pau. Tot anava, doncs, sobre rodes fins que als vols de mitjanit van aparèixer inspectors de treball disposats a aixecar acta de possibles infraccions en la contractació de dependents. Quan me’n vaig assabentar, la primera reacció davant tanta diligència va ser felicitar-me de tenir al servei de la legalitat, un cos d’inspecció tan eficient i eixerit que vetlla les 24 hores que ningú es passi les normes pel forro. Ja ho va dir el president Mas, quan formava el seu govern, que nombraria per ocupar les conselleries “als millors”; a fe de Déu que el conseller Mena fa a consciència la seva feina, enviant una eixam d’inspectors a empaitar, si convé de matinada, presumptes infractors amb les mans a la massa. És la manera d’enxampar economia submergida in fraganti. Tot plegat em semblaria bé, si no fos que en concret el numeret de la inspecció a Manresa fa pudor de socarrim.

Els dirigents dels botiguers, esclar, no entenen pas que la visita dels zelosos inspectors fos un bon exemple d’eficiència administrativa, sinó més aviat una gratuïta demostració de “mala bava”. I, és clar, quan hi penses detingudament també arribes a la conclusió que no feia falta passar el rasclet al comerç manresà, precisament en una nit tan especial, quan els botiguers pretenien fer un acte d’afirmació de la seva autoestima i de resistència activa enfront de la crisi; en definitiva, una crida valenta al optimisme amb la complicitat dels ciutadans consumidors que, sense tenir-ne cap necessitat d’anar a comprar a aquelles hores de la nit, varen sortir al carrer per donar suport a una colla d’emprenedors que es resistien a entonar el gori-gori, malgrat els hi caiguin garrotades a tort i a dret. Francament, els inspectors se’l podien estalviar el numeret d’aixafar la guitarra tan inoportunament. Suposo que anaven per lliure i es tractava d’una actuació espontània, perquè si el conseller Mena n’estava informat de la cacera, ja ni hauria per llogar-hi cadires!

Són recurrents les queixes, formulades des de tots els àmbits de la societat civil, reproduïdes sovint amb tot el ressò mediàtic per polítics de primera fila, sobre la discriminació positiva entre la pressió inspectora – fiscal i laboral – que han de suportar les empreses i comerços catalans, en comparació amb els d’altres bandes del territori que em callo, per allò de no senyalar amb el dit que és tan lleig. La repassada nocturna a Manresa el passat cap de setmana palesa que potser quelcom hi ha de veritat en aquestes denuncies de persecució recaptatòria. I no dic que no s’hagi d’actuar amb picardia en aquesta feina d’inspecció per obtenir resultats, però no sempre el fi justifica els mitjans i, sobretot, s’ha de tenir el senderi d’adonar-se quan es pixa fora de test.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada