dimecres, 29 de juny del 2022

PROTESTAR SENSE VIOLÈNCIA ÉS IMPRESCINDIBLE PER A LA BONA SALUT DEMOCRÀTICA

 

LA NOTICIA.- Els veïns de l’Olivar Gran de Figueres tenen previst engegar protestes perquè finalment està previst instal·lar l’antena de telefonia de Telefònica al barri. Els residents acusen l’Ajuntament d’haver-los fet creure que es buscarien alternatives i no haver estat així. «No han treballat el tema, només han deixat passar el temps», assegura el secretari de l’Associació de Veïns. Una cinquantena de veïns, amb una representació de la Federació d’Associacions de Barris de Figueres es van reunir dimecres passat per analitzar la situació i decidir quines accions de protesta es porten a terme després de veure, diuen, que no s’ha donat cap valor a les signatures recollides. Està previst instal·lar l’antena a la zona del tercer pavelló. Davant el rebuig dels veïns, l’Ajuntament va anunciar que estudiaria amb la companyia una alternativa, però els veïns entenen que no s’ha fet res. Havien d’haver començat consultant-los i entre tots treballar un lloc que anés bé a tothom, en canvi, amb el que es troben és que «Telefònica ha fet les inversions i té tots els permisos», i posen de manifest que l’Ajuntament no s’ha mogut per plantejar alternatives. Se’ls hi va proposar independentment del polígon sud on no hi volien anar, alguna altra parcel·la per ubicar l’antena, però el regidor “ni s’ho havia mirat”, lamenten els veïns que han dialogat amb l’Ajuntament i han mantingut una reunió amb representants de la companyia telefònica, tot i que asseguren que no va servir per res.

Per la seva part el regidor d’Urbanisme i Mobilitat ha remarcat que és «l’emplaçament on l’operadora tenia llum verda que permet donar una millor cobertura als veïns i que la resta d’emplaçaments, segons estudis de l’operadora, no oferien el radi de cobertura adequat». El regidor recorda que l’emplaçament de l’antena serà el previst «ja que compta amb els informes favorables i compleix amb la llei de telecomunicacions de setembre de 2014 en què deixa clar que els ajuntaments no tenen competència en aquest sentit». Ara els veïns asseguren que estan indignats davant la situació. Per això han decidit portar a terme alguna acció de protesta, tot i que no confien que pugui canviar les coses. La problemàtica de l’antena es remunta a l’any 2019 quan l’Ajuntament de Figueres va aturar la instal·lació d’una antena al Rally Sud. Se situava a menys de deu metres dels blocs de pisos. Més tard l’alternativa va ser ubicar-la al barri de l’Olivar Gran. La zona està inclosa en un pla de desplegament d’aquest tipus d’equipaments. El govern va admetre que va incloure la zona al pla, però davant les protestes dels veïns es va comprometre a intentar allunyar-la i durant els dos darrers mesos ha buscat una alternativa, sense resultat positiu per als veïns de l’Olivar. (Font: Diari de Girona)

A LA MEVA MANERA DE VEURE.- A les acaballes de la dictadura si no hagués estat per la mobilització dels veïns de les barriades més trinxades en tots els sentits – urbanisme, sanitat, higiene, seguretat, serveis i un llarg etcètera de mancances - per la corrupció de les administracions provincials i municipals, la funesta Obra Sindical del Hogar en primera fila de la depravació, mai s’haguessin resolt els problemes d’habitabilitat més urgents, perquè els ajuntaments al·legaven que no tenien pressupost, però tampoc palesaven gaire entusiasme per atendre els dèficits. En una època en que no existien els mòbils, les convocatòries de les manifestacions es feien preferentment boca-orella perquè el mètode de les octavetes no era prou discret i les autoritats tenien temps de muntar el dispositiu necessari per dissoldre qualsevol protesta. Malgrat la llei Fraga que obria una escletxa a l’associacionisme, el tinglado administratiu era tan esperpèntic i proteccionista del règim que resultava impensable que cap associació de veïns aconseguís legalitzar-se ni a la primera ni a la tercera; per aquesta raó les primeres i escadusseres protestes les convocaven Gestores d’associacions en tràmit, eufemisme que no les emparava legalment ni salvaguardava el dret de manifestació, i tampoc estalviava els participants d’acabar ben calents a cops de porra en el millor dels casos, perquè si els de les brigades politico-socials detectaven algun significat activista anti-règim se’l convidava a passar uns quants dies al calabós per sotmetre’l a una estomacada complementària.


Suposo que cap dels participants en aquelles protestes populars de fa mig segle, imaginava que una vegada aconseguida la democràcia i normalitzada la veu del poble a les institucions municipals, tornaria a ser necessari sortir al carrer per reivindicar no només solucions pels problemes de sempre – urbanisme, higiene, seguretat ... – sinó simplement per ser escoltats. La queixa dels veïns de Figueres de la qual em faig ressò no és, per desgràcia, una excepció. Cada vegada més, a tot arreu qui vulgui estar ben servit s’ha de fer ell mateix el llit; és a dir, que per desgràcia les administracions democràtiques massa vegades necessiten que se les escridassi perquè escoltin i atenguin les reivindicacions del veïnat. Per tant les Associacions de Veïns continuen sent imprescindibles ja que els Ajuntaments només es desperten quan senten cridòria al carrer. El que cal, però, és educar la població "a saber protestar" sense fer trencadissa, que en una democràcia manifestar-se per aconseguir millores és legal i que protestar, sense caure en cap mena de violència, és essencial per fer-la sostenible

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada