dilluns, 6 de desembre del 2021

¿QUI ENCALÇA MÉS LA CONSTITUCIÓ D’UN PAÍS, ELS QUE VOLEN CANVIAR-LA O ELS QUE SE N’APROFITEN?

 

(NOTA: No tinc les piles recarregades, suposo per culpa de l’ambient enrarit, insegur i maldestre que com a carregador de piles no ajuda precisament a estabilitzar la bateria. Per tant, fins ben passades festes, diguem que fins després de Reis, no crec que estigui anímicament en condicions de recuperar el ritme habitual de reflexions a que us tenia acostumats; però com que no em vull deixar acovardir, aquest ralentí en l'activitat no vol dir que quan no me’n pugui estar d’aguantar-me’n les ganes d’escriure m'hi resigni a no dir la meva. Com ara avui, que no voldria deixar passar l’ocasió de dir, en un dia tan assenyalat políticament, el que em sembla d’això que l’establishment en diu Carta Magna, sense que alguns dels que ho diuen sàpiguen ben bé què significa i a què obliga respectar-la, perquè només saben segrestar-la en el seu profit)

Llamp me mau!, ja us asseguro que quan un país, des de totes les cantonades de l’Estat, incloses les institucionals, hi ha qui es mofa o se n’aprofita de la Constitució a base de prostituir-la, potinejar-la, escarnir-la o trampejar-la fent a la seva esquena tota classe de negocis i tractes de favor, té mala peça al teler. Quan quasi totes les institucions de l’Estat arreplegades sota les balderes faldilles constitucionals perden oli escandalosament, quan les interpretacions esbiaixades que se’n fan de la Constitució impossibiliten que tots els ciutadans, amb independència de com pensin i de en quins déus creguin, s’hi sentin emparats i segurs de ser tractats amb justícia i sense discriminacions, francament pinten bastos. I de quines institucions parlem?

En el cas del nostre país concret - recordeu que les poques excepcions que s’hi puguin trobar confirmen la regla general, per desgràcia -, poques se n’escapen de ser considerades poc amables o directament esquerpes amb l’esperit de la Constitució que basteix la democràcia, començant per la pròpia Corona que s’empara en la inviolabilitat del monarca per estalviar-se de passar comptes al poble sobirà. Tanmateix, el propi Tribunal constitucional és un òrgan tan poc respectuós amb l’aparença de neutralitat que tolera, sense que els caigui la cara de vergonya, que els seus Magistrats siguin designats a dit en funció de les respectives simpaties polítiques, enlloc d’elegir-los en base a criteris professionals i ètics que garanteixin la seva independència ideològica. I per acabar-ho d'adobar, el descarat mercadeig en comissions, suborns i fins i tot indulgències a benefici dels que des del seu càrrec institucionals poden remenar les cireres, encara que només sigui una mica, per afavorir determinats interessos enterbolits pel tràfec d'influències. És veu que per molts dels teòrics “defensors de la Constitució” les generoses prebendes que s’embutxaquen abusant de la responsabilitat de manar i decidir en el seu nom, no els arriba per atendre tots els seus vicis i capritxades.

Quan els informatius ens refreguen pel nas que entre la classe política no hi busquis pas un pam de net, perquè tant la corrupció a l’engròs com les petites corrupteles (deixar-se estimar, per exemple) estan a l’ordre del dia, només ens falta assabentar-nos que inclús en la teulada de la sagrada Agència Tributària s’hi troben degoters i alguna paret mestra amenaça d’ensorrar-se, no només perquè no es persegueixi amb eficàcia l’economia submergida i el frau fiscal, sinó perquè un dels ministres del ram més mancat d’ètica féu, en temps no tan reculats, aprovar una generosa llei d’amnistia fiscal, de la qual encara molts en paguem les conseqüències, que va permetre a il·lustres i fins i tot aristocràtics defraudadors, riure-se’n del mort i de tots el que el vetllaven. Un altre dels escarnis a la Constitució més sonats, que ha escantonat més la democràcia i que continua podrint-la, el coneixem col·loquialment com “Portes Giratòries”, un eufemisme sarcàstic maquinat per quatre pocavergonyes per descriure el transvasament continu de ministres i alts càrrecs polítics entre l’administració pública i l’empresa privada, i viceversa.

Sense pressuposar l’existència de cap delicte o il·legalitat mentre no es provi el contrari (a l’empara de la Constitució), penso que tots estareu d’acord que no és estètic i molt menys ètic que, per exemple, avui algú estigui aixecant actes d’infracció fiscal des de l’administració i demà assessori des de l’empresa privada a potencials infractors com bastir infraestructures d’enginyeria fiscal aptes per escaquejar impostos, o passar-se pel forro la legislació laboral protectora dels treballadors per estalviar a les empreses clientes un grapat de diners a costa de sacrificar l’estabilitat i la seguretat de centenars de llocs de treball. Potser avui que es commemora la Carta Magna estaria bé dipositar en mans de les autoritats que presidiran la farsa d'homenatjar-la, els llistats de ministres i alts càrrecs que en cessar o ser cessats de l’administració engreixen les nòmines dels consells d’administració de la Banca i de les més potents Companyies Elèctriques, Constructores i Asseguradores. I per acabar-ho d’arrodonir, potser també s’hi podria afegir al repertori la relació de socis dels bufets de més prestigi del país, que no se n’amaguen de fardar de determinats fitxatges d’ex-inspectors d’Hisenda o de Treball, com un actiu empresarial pel seu “valor afegit”.

Per tant, a la meva manera de veure, avui és un dia que s’escau més que cap altre per preguntar-nos si els que es que no acaten la Constitució són els ciutadans que surten al carrer en un moment donat per reclamar feina, llibertat o justícia, o bé els que des de dintre mateix del sistema fa dècades que li fan pam i pipa tant a l'esperit com a la lletra, desprestigiant-la amb els seus tripijocs i feina bruta. Qui sap si furgant una mica ens adonaríem que qui li busca la perdició a la Constitució són aquells que se l’han apropiada com si en fossin els marmesors, reservant-se el dret d’administrar-la i d’interpretar-la segons les seves conveniències, i no pas a peu de carrer exigeixen que la Carta Magna ho sigui realment per a tothom. Amb aquest prepotent i irresponsable comportament dels que la tenen segrestada se li està esmicolant el prestigi a trossos i seria necessari un miracle per recompondre'l i netejar-li la merda amb que l’han esquitxat aquells que asseguren estimar-la tant. Una Constitució excloent i segrestada per un bàndol, incapaç d’aixoplugar tothom permetent amb tota naturalitat introduir les reformes indispensables per adaptar-la a la realitat, i al sentit comú, fa més nosa que servei a la democràcia. I mentre sigui així, francament, val més apagar el llum i fotre el camp.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada