dissabte, 18 de febrer del 2012

PER QUÈ SE N'HA DE DIR "COPA DEL REI"?

CARTA AL VENT

            Per quin set sous, a aquest país tan peculiar en que vivim, qüestions que són exclusivament esportives s’han d’embolicar políticament? Ara resulta que a on s’ha de jugar la final de la Copa, esdevé quasi un problema d’Estat; com si no tinguéssim prous maldecaps per a entretenir-nos. Vaja, que ja són ganes de complicar-nos la vida! Si resulta que es tracta d’un afer esportiu, per què no ho resolt d’una vegada la Federació corresponent, en aquest cas la de futbol?

No, què va! Vet-aquí que, donant la cara o tirant la pedra i amagant la mà, tothom corre a fica-hi cullerada. I el que es pitjor: tothom quan obre la boca per opinar sobre aquesta qüestió, escombra descaradament cap a casa, embolicant encara més la troca. I el que ja no té nom, és que aquesta picabaralla, estrictament esportiva, no es limiti només a quatre xitxarel·los desvagats, sinó que polítics de primera fila, hi diguin la seva tot desafinant i fent algun gall inclús, posant en perill el concert. A cap altre país del món passa, que no tinguin aspectes tan elementals i simples com aquest, de a on s’ha de jugar una final esportiva, resolts i lligats els melics des de temps ençà.

Enmig d’una discussió encesa, no és el millor moment per consensuar conflictes, més enllà de trobar a darrera hora - sovint després de dir-se el nom del porc durant una setmana - una sortida de compromís acceptada a contracor i covant ja la revenja. Les solucions estables, ben rumiades i sense serrells que pengin, s’han de prendre en fred, no en calent. Roma, Paris, Londres, Lisboa, entre d’altres capitals, són les seus indiscutibles de les finals de la Copa dels seus respectius països. Madrid ho ha estat en infinitat d’ocasions, però ara els amos del Bernabeu surten per petaneres, i no estan disposats que el seu estadi sigui l’escenari on catalans i bascos ventilin i xalin la final de la Copa del Rei. Què es pensen, que contaminaran l’ambient de virus perifèrics?

            No seria cap bajanada preguntar-nos si aquesta poca disposició dels madrilenys a fer d’amfitrions, obeeix només a pura rebequeria del senyor Florentino Perez, com a reacció visceral davant l’adversari per antonomàsia de la casa blanca, el Barça, o la resistència té més calat que una simple rivalitat. Ja ho sentirem a dir! Però, en tot cas, és bastant empipador que especulacions d’aquesta mena tinguin raó de ser; doncs, no ajuden gens a rebaixar les tensions territorials, sinó tot el contrari. I, sobretot, sap greu que s’abonin les suspicàcies malintencionades, i que quan la solució és tan poc complicada com en aquest cas, es vagi marejant la perdiu; passa massa sovint en un país que tothom fuig, com de la pesta bubònica, de les patates calentes. Si qui organitza la Lliga i la Copa és la Federació, no seria lògic que els seus dirigents es mullessin i no contribuïssin a que la taca d’oli s’escampi? Si la Federació ha esdevingut, també, una rectoria per a uns quants espavilats, potser ja seria hora que pleguessin de rascar-se la panxa, i fessin la seva feina per justificar les misses, què carai!

            I ja que hi estem posats en això de la Copa, em pregunto si no seria millor referir-nos-hi planerament, deixant de banda l’afegitó “del Rei”. La Copa, que jo sàpiga no la paga pas la Zarzuela, sinó que es tracta d’una competició futbolera que tots els països organitzen, entre d’altres raons perquè dóna el passaport per participar en competicions europees de guanyadors del campionats nacionals. Ara bé, que jo recordi, no hi ha cap altre país adherit a la UEFA que identifiqui aquest trofeu, amb el cap de l’Estat corresponent. Fins i tot a Anglaterra, on la monarquia està més arrelada que a altres bandes, segons diuen els monàrquics, la seva Copa no passa de dir-se així: Copa. És més, estic segur que els mateixos dirigents de l’UEFA no s’entretenen a matisar, quan es refereixen als representants espanyols, que la seva particular Copa és la del rei, sinó que l’arrengleren com a la resta de països, amb el comú denominador de Copa. Simplement, sense buscar-hi tres peus al gat.

            Per què, doncs, aquí volem ser diferents de la resta de la comunitat? Serà perquè com que un clau es treu amb un altre, al esbandir la nostra Copa de l’afegitó “del Generalíssim” després de quaranta anys, va semblar millor substituir-lo per “del rei”. No seria hora de normalitzar aquesta competició amb propietat, i relaxar-la una mica, com una organització més de cadascuna de les Federacions esportives? Que sigui el cap de l’Estat qui la lliuri en persona als guanyadors, ja són figues d’un altre paner. Però que porti el seu nom, crec sincerament que es passar-se de frenada.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada