diumenge, 1 de setembre del 2024

CARTA AL VENT (01-09-2024).- LA GRAN CAGADA DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL

 

Els emprenedors es queixen des de fa temps que en determinats oficis i especialitats van coixos de mà d’obra capacitada per tirar endavant els projectes industrials o comercials. És cert que en alguns casos, com el de l’hoteleria, la causa d’aquest dèficit no rau només en la manca de gent de l’ofici, sinó en el fet que les condicions del treball i el sou no són prou atractives. Però aquesta realitat fefaent no ha de servir d’excusa per justificar la manca de gent preparada professionalment en molts altres rams. Fa temps que algun gremi de Vallès havia recorregut a contractar mà d’obra de països de l’est per a disposar d’un planter d’ajustadors, matricers, ect. En la vida domèstica tothom sap per experiència que la gent d’ofici, els antics “manetes” en reparacions diverses de la llar, van més que buscats. Tanmateix, mentre aquest dèficit de professionals competents va en alça cada dia de manera desesperant, resulta que a  Catalunya més de trenta mil adolescents que voldrien enfocar el seu futur a través de la formació professional en centres públics, resulta que no tenen plaça.

És evident que els diversos polítics que han ocupat les Conselleries d’Ensenyament o bé tenien pa a l’ull a l’hora de dissenyar els plans d’estudi o bé eren miops crònics. On s’és vist que havent-hi tanta demanda de professionals al mercat, no s’hagi previst tenir disponibles el reguitzell suficient de places de formació professional perquè cap dels aspirants decidits i convençuts a guanyar-se la vida com a “gent d’ofici”, encara que sigui embrutant-se les mans, hagi de renunciar-hi en espera que els senyors polítics, enlloc de perdre el temps en segons quines mandangues improductives i eixorques, es posin les piles i toquin de peus a terra per solucionar problemes reals en comptes de fer volar coloms amb entelèquies. Per fer bullir l’olla cal escoltar el carrer i saber de quin mal plora la criatura. I un cop s’ha diagnosticat que tenim trenta mil candidats a estudiar formació professional, que no poden fer-ho perquè no s’han previst aules i professorat suficient, a més de quatre dels responsables d’aquesta cagada, com a mínim es mereixerien posar-los de cara a la paret amb unes orelles de burro ben encastades al cap.

Nota: aquesta reflexió la podeu trobar al blog “A LA MEVA MANERA DE VEURE” simplement entrant-hi des de Google, amb tota comoditat i sense interferències de hackers i sabotejadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada