dijous, 30 de juny de 2022

EL NOU LOOK DELS MOSSOS D’ESQUADRA.

LA NOTICIA.- Els Mossos d’Esquadra tindran aviat una nova uniformitat. Serà a partir de finals d’any que se’ls entregarà, però abans cal prendre les mides a tots els membres del cos. Per preparar aquest canvi de «look», aquesta setmana ha començat el procés d’amidament dels nous uniformes en terres gironines, en concret a les comissaries de Girona i Roses. Aquest procés de fixar el tallatge de cada agent s’estendrà al llarg de tres setmanes en ambdues seus. En els pròxims dies, el mateix procés s’estendrà a les comissaries de Figueres i la de Blanes. Aquesta setmana, per exemple, a la comissaria de Vista Alegre de Girona s’ha pogut veure com membres de l’Àrea Bàsica del Gironès i Pla de l'Estany s'emprovaven aquests nous uniformes, però també s’hi han desplaçat agents d’especialitats regionals com per exemple els d’antiavalots de l’ARRO o els Tedax, entre altres. Tots els membres del cos de Mossos arreu de Catalunya han de comptar amb aquest uniforme bàsic, que deixa enrere la famosa camisa blau cel i passa a un model blau fosc. El canvi d’uniforme serà per als agents de les Unitats de Seguretat Ciutadana. El nou uniforme està elaborat amb teixit tècnic que el fa més funcional i adaptat a les tasques pròpies de la policia. A més, està dissenyat en capes, que permeten aportar més autonomia al mosso, mantenint l’hegemonia de la uniformitat, segons indiquen des del cos policial.

Els agents que se l’emprovaven aquesta setmana a Girona destacaven l’elasticitat del pantaló, que és del tot blau fosc -ja no té la línia fina vermella al costat- i també el tipus de camisa, que si bé compta encara amb botons a la part davantera, el teixit tècnic d’entrada farà que no hagin de planxar-la i en teoria també hauria de ser més transpirable. La camisa és blau fosc i al darrera porta el logotip dels Mossos amb material reflectant i les franges vermelles. També s’incorpora al braç esquerre una petita bandera de Catalunya. L’escut és més brillant i fosc en el seu fons, i la gorra també pateix un gran canvi i és del tot blava. L’uniforme consta de diferents peces: una gorra operativa que és unisex; una camisa màniga llarga i una de curta que tenen diferent patronatge en funció si s’és home o dona ; uns pantalons operatius que compten amb un folre desmuntable i la jaqueta tècnica, que també incorpora un folre d’aquest estil i que es porta per sota de l’armilla antibales. Aquests uniformes s’estan amidant en totes les comissaries del cos i han suposat una inversió de 10.800.000 euros per part del Govern. L’objectiu és que aquests uniformes, un cop ja fet tot el tallatge, arribin a les comissaries abans del 31 de desembre i, per tant, es podrien estrenar a finals de l’any o ja a inicis del 2023. L’actual uniforme, dels anys 80 i del dissenyador Antoni Miró, està previst que quedi reservat a actes de representació, és a dir, en situacions que l’operatiu no sigui l’adequat. El de mitja gala, en canvi, es reserva per actes institucionals. (Font: Diari de Girona)


A LA MEVA MANERA DE VEURE.- Més d’un en llegir aquesta notícia potser es deixarà temptar per l’acudit fàcil i, amb certa dosi de sornegueria, per no dir de cinisme, se li acudeixi com qui no vol la dita castellana que “aunque la mona se vista de seda, mona se queda”. Francament, ara penso que m’he passat de frenada. Em sembla que si els mossos tenen de renovar-se el vestuari, tant se’ns en dona quin sigui el nou disseny mentre a ells i a elles els hi faci el pes; perquè suposo que ningú hi té res a dir si el conviden a anar més mudat i fer més goig. Sempre, esclar, que als interessats se’ls hagi consultat sobre el nou model, que vés a saber si tot plegat s’hagués decidit en un despatx podria ser que algú es fes el repatani. No ho sé pas, però com que ja hi estem acostumats a que la gent per qualsevol ximpleria busca tres peus al gat, ja no em vindria de nou que hi haguessin crítiques.


Per cert, no sé si sabíeu que els uniformes usats i substituïts no van a parar a la bassa, sinó que es mira de treure’ls-hi profit reciclant-los: no ho sé com s’ho muntaran a la resta de comissaries de Catalunya, però pel que fa a les gironines els uniformes usats i reemplaçats es faran arribar al Convent de Santa Clara de Manresa, on voluntàries els recrearan en nines solidaries, i els beneficis de la seva comercialització es destinaran al banc d’aliments. Suposo que hi deu tenir quelcom a veure la monja tot terreny, sor Llúcia Caram se les empesca totes per treure recursos pels pobres fins de sota les pedres. Tanmateix no crec que les innovacions en l’uniforme siguin tan cridaners i mediàtics com la substitució del color gris pel color blau en la indumentària de la policia nacional, l’any 1986. Allò sí que va ser un bon rentat de cara (perdó, d’imatge uniformada) pel que fa al color: els “grisos” representaven la brutalitat i la repressió franquista i el canvi va ser ben acceptat, en general. La llàstima és que després de tants anys de democràcia, alguns policies el vell uniforme de tonalitats grises encara el porten encastat a l’ànima.   

 


1 comentari:

  1. Hola Josep Maria, d'acord amb la teva exposicio, especialment amb el paragraf final. Et faig arribar una abracada ben forta.

    ResponElimina