divendres, 20 de gener del 2017

PER CULPA DE QUATRE “LLESTOS” QUE VAN SABOTEJAR LES RENOVABLES, PAGUEM MÉS CARA L’ELECTRICITAT

PROPOSTA DE REFLEXIÓ (Dijous 19 gener 2017)

* Aquesta reflexió va generar 933 entrades, verificades i controlades directament des del blog o des del meu mur a Facebook *

● PER CULPA DE QUATRE “LLESTOS” QUE VAN SABOTEJAR LES RENOVABLES, PAGUEM MÉS CARA L’ELECTRICITAT- Com tots sabem, les energies alternatives també s’anomenen renovables. I se’n diuen alternatives perquè tenen per objectiu produir electricitat sense recórrer a les centrals nuclears o a les que consumeixen combustibles fòssils, perquè totes emeten, amb menor o major quantitat, gasos contaminants. Les renovables més conegudes són la solar que és aquella que obtenim del sol, a través de plaques solars que absorbeixen la radiació solar i la transformen en electricitat que pot ser emmagatzemada o bolcada a la xarxa elèctrica. Després, tenim l’energia solar termoelèctrica, que és aquella que utilitza la radiació solar per a escalfar un fluid, fins que generi vapor i accioni una turbina que generi electricitat. Tanmateix, tenim els molins de vent que hem vist centenars de vegades quan viatgem, agrupats en parcs eòlics que estan connectats a generadors que transformen l’energia produïda en electricitat, quan el vent fa girar les seves aspes. No ens oblidem de la hidroelèctrica, que utilitza la força de l’aigua per produir energia elèctrica des de les preses i salts d’aigua. I, darrerament, tenim la biomassa, que és una dels sistemes més econòmiques i ecològiques de generar energia elèctrica. Consisteix en la combustió de residus orgànics d’origen animal i vegetal, barrejats i compactats amb productes biodegradables, com ara serradures, escorces i tot allò que llencem al “contenidor marró”.

Ara bé, vet aquí com s’ha gestionat això de les renovables a Espanya, un país amb importants recursos de sol, d’aigua, de vent i de biomassa. L’any 2007, el govern socialista va empescar-se un sistema de subvencions que garantia ajudes, durant tota la vida útil d'una planta vinculada a la producció, i per cada megawatt l’import era diferent segons el tipus de tecnologia (eòlica, termosolar, fotovoltaica...) o en funció de la dimensió de la planta, discriminant positivament les més petites. Temptats per les ajudes i per la possibilitat d’invertir en l’economia real i de contribuir a la protecció del medi ambient, milers de ciutadans varen destinar-hi els seus estalvis i s’entramparen inclús demanant crèdits, amb la il•lusió de fomentar i aprofitar-se de les energies alternatives. Només en energia fotovoltaica, la més barata, cinquanta mil ciutadans hi varen apostar fort i aviat els resultats superaren amb escreix les previsions. Tanmateix, pel que fa a tecnologia termosolar i eòlica, Espanya anava en camí de convertir-se en un líder mundial i, fins i tot, algunes empreses van exportar electricitat. Però ai las!, a partir de 2010 les “llestes” eminències grises del govern del PP, van aprovar brutals retallades en la política d’incentius a les renovables, arruïnant a molts dels ingenus inversors amb una caiguda d’ingressos de l’ordre del 28%, fent un capmàs. I per si no en tenien prou, l’any 2012 es van treure de la màniga un impost especial d’un 7% a pagar pels inversors d’electricitat renovable i, per acabar-ho d'adobar, el 2013 retallaren les minses ajudes que quedaven per mostra, en un 3% més. A part de totes aquestes destralades fiscals, des del 2012 les elèctriques varen decidir no comprar electricitat a cap nou productor alternatiu. Conseqüència d’aquesta nefasta política energètica, Espanya tindrà molt difícil el compliment de l’objectiu de disposar d’un 20% com a mínim d’energia renovable, com li exigeix l’UE, per a l’any 2020. Doncs donem-ne les gràcies a aquells llestos assessors del PP, de que ara l’electricitat estigui pels núvols i les elèctriques - convertides en cementiri d’elefants de polítics de totes les ideologies, que es graten la panxa i s'omplen la butxaca asseguts als Consells d'Administració - es freguen les mans en haver aconseguit ensorrar la competència. M’agradaria saber els noms d’aquests “llestos”, per a proposar-los a la medalla de la estupidesa i coronar-los de merda d'oca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada