dimecres, 20 de gener del 2016

SOLS DE PALLA TRENADA - 6) EN PEPPER

● BLOG A LA MEVA MANERA DE VEURE ●
Entre reflexió i reflexió, SOLS DE PALLA TRENADA

(En Martí Pol va escriure un poema que ens parla d'un sol de palla trenada, collit del fons d’un pou, al punt de mitja tarda. Al més pregon del pou hi nien set aranyes, que teixeixen, pacients, sols de palla trenada. Si bufa un xic de vent, els sols pugen enlaire i quan surten pel brocal, la tarda es torna molt més clara...)

6) – EN PEPPER
En el món dels humanoides hi ha hagut moguda: el robot Pepper, dissenyat per la francesa Aldebaran Robotics, ha eclipsat l'èxit del mític robot japonès Astro Boy. La diferència entre tots dos humanoides rau en el fet que mentre el japonès no era capaç d’experimentar sentiments com el dolor, la tristesa o la felicitat, el francès sembla que pot detectar totes aquestes emocions humanes en analitzar, simplement, les expressions del seu interlocutor. En Pepper és un projecte d’home amb un revestiment de plàstic blanc, de metro-vint d’alçada i vint-i-vuit quilos de pes, que es mou sobre rodes i porta una pantalla penjada al pit. La seva cara, diuen els que l’han vist de prop, és capaç d’expressar emocions, i gesticula mitjançant el moviment de braços i mans. Des de les beceroles emmagatzema 4.500 mots que reconeix en ser pronunciats, i porta incorporats dissimuladament més d’una dotzena de sensors, dues càmeres, quatre micròfons i una connexió wi-fi, a més a més d’una bateria que li permet donar canya durant dotze hores perquè utilitza un motor d’intel•ligència artificial anomenat “emocional engine”. Però el més sorprenent de tot plegat és que durant la demostració de les seves habilitats a la fira de Tòquio, els seus déus creadors varen convèncer la gent que els dos forats opacs de la seva cara amable eren dos ulls murris i saltirons, que demanaven “ser estimat”. Per aquesta raó, potser, en Pepper no està a la venda com si fos un electrodomèstic, sinó que qui se’l vulgui endur a casa l’ha d’adoptar.

● Aquests és el sol de palla trenada que avui, 20 de gener de 2016, el vent m’ha deixat al brocal del pou; qui sap si perquè em posi en remull: la generació dels Peppers s’ha parit. en principi, perquè ens serveixi d’ajuda, però i si l’evolució d’aquesta espècie híbrida acaba imposant-se a la nostra i ens converteix en els seus esclaus? Segons un dels estudis que circulen avui a la conferència de Davos, gràcies a la robòtica, en els propers anys, vint milions de llocs de treball desapareixeran. La pregunta és: la intel•ligència i "sensibilitats" dels Peppers ens portarà al paradís o a l’infern


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada