dilluns, 18 de gener del 2016

SOLS DE PALLA TRENADA - 4) AGA TESHOME 5)- RAIF BADAWI

● BLOG A LA MEVA MANERA DE VEURE ●
Entre reflexió i reflexió, SOLS DE PALLA TRENADA

(En Martí Pol va escriure un poema que ens parla d'un sol de palla trenada, collit al fons d’un pou, al punt de mitja tarda. Al més pregon del pou hi nien set aranyes, que teixeixen, pacients, sols de palla trenada. Si bufa un xic de vent, els sols pugen enlaire. Quan surten pel brocal, la tarda és molt clara...)

4) – AGA TESHOME
Aquest estudiant i blogaire etíop és un oromo que fa servir el seu mur de Facebook per penjar-hi fotografies de rostres d’estudiants ensangonats, de militars disparant contra persones que denuncien la desaparició de familiars i amics en mans de les forces de seguretat. Segons l’organització Human Rights Watch, els trets de l’exercit i la policia han provocat almenys un centenar de morts, vàries dotzenes de ferits i més de 20.000 presoners polítics, tots de l’ètnia oromo. A Etiòpia, un dels països africans amb menys llibertat d’expressió, els oromo són el grup ètnic més nombrós en el segon país més poblat d’Àfrica, després de Nigèria, amb més de cent milions d’habitants. Els oromo fan nosa a l’ètnia tigré - minoritària, però remena les cireres -, que amb l’excusa de desenvolupar el pla d’expansió de la capital, Addis Abeba, de fet estan cometent una depuració ètnica brutal denunciada, sobretot per universitaris, a través de les xarxes socials mentre la panxacontenta ONU es limita a prendre’n nota, sense moure un dit. El mes passat, un altre blogaire etíop-oromo publicava la foto de dues estudiants que havien estat detingudes al seu dormitori per les forces de seguretat, i de les quals mai més ningú n’ha sabut res.

5)- RAIF BADAWI
Badawi va ser el creador, a l'Aràbia Saudita, del blog “Fòrum dels liberals”, des del qual es defensava la secularització del país i s'animava al debat social i polític, davant la penosa situació de les llibertats en el país més influent i poderós de l’Orient Mitjà. El blog li va ser clausurat, si us plau per força, l’any 2012, i a ell se’l va jutjar per apostasia i per insultar a l’Islam, condemnant-lo a deu anys de presó i a rebre mil fuetades en tandes de 50, repartides al llarg d’aquests deu anys. El Parlament Europeu va constatar recentment que en Badawi és una “bona persona, un home exemplar, a qui se li ha imposat una pena espantosa, que només pot qualificar-se de tortura brutal”, pregant tot seguit al rei Salman un indult. De moment, el pobre blogaire segueix colgat a la presó, per escarment dels dissidents que han trobat en les xarxes socials l’única possibilitat de debatre en llibertat, de la llibertat que el règim dels Saud, aliats distingits d'occident, no reconeix al seu poble.

Aquests són els sols de palla trenada que avui, 18 de gener de 2016, el vent juganer ha escampat des del pou, en tant que més testimonis d’atemptats als drets humans que no s’haurien d’oblidar mai.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada