dijous, 5 de març del 2015

UN BON METGE DE FAMÍLIA EN SITUACIÓ COMPROMESA

Ahir vespre, ciutadans de Balsareny (Bages), es varen concentrar a la plaça de l’església en un acte reivindicatiu per evitar que el metge Josep Cañellas Isern, que fa trenta anys exerceix la medicina de família al poble dels traginers, sigui sancionat per part de l’ICS si prospera l’expedient disciplinari que se li ha obert per esbrinar “si ha actuat correctament en l’exercici de la seva activitat assistencial”. El conflicte, segons sembla, rau en el fet que el metge en qüestió hauria atès pacients adscrits a la Mútua Muface (la dels funcionaris, per entendre’ns), en les instal•lacions del CAP; una pràctica que pel que es diu es tolerava fins fa poc, per la qual el metge no percebia cap mena de contraprestació econòmica. Els pacients atesos, en el cas de Balsareny, eren una dotzena de mestres de primària. Des de fa unes setmanes, es veu que l’ICS va des dir-se d’aquesta normativa interna permissiva amb els clients de Muface, però pel que sembla varen fallar els canals de comunicar dels canvis de criteri a tots els professionals implicats. El cas és que el doctor Cañellas, que repeteixo no hi guanyava res atenent en hores de dedicació a l’ICS pacients de la Mútua, va continuar com sempre, sense donar-hi més importància. Fins que li han obert un expedient disciplinari que podria acabar en suspensió o acomiadament de la feina. (Estem parlant d’un metge consagrat a la sanitat pública i venerat per la gent del seu poble). Això sí, perquè tothom estigui tranquil i els seus amics no s’esverin, el servei de premsa de l’ICS ha fet saber que “els instructors d’aquest expedient són professionals aliens al territori”, puntualització que, francament, no deixa de ser sorprenent en boca d’un organisme de la Generalitat de Catalunya. En qualsevol cas, davant d’aquest fet insòlit i un pèl grotesc, voldria deixar constància de tres observacions perquè hi digueu la vostra, després de reflexionar-hi:

a)- A la meva manera de veure, penso que qui hauria de ser expedientat seria el responsable de la gestió del Cap de Balsareny, que va decidir tirar pel dret en un afer gairebé domèstic, que podria perfectament haver-se resolt amistosament per la via administrativa enlloc de fer-ho per la disciplinària. Si hagués actuat amb sentit comú i no pas obrint la caixa dels trons, l’ICS s’hauria estalviat un sidral innecessari i un grapat de despeses extraordinàries. 

b)- Tanmateix, valdria la pena de saber si els inspectors de l’ICS actuants ja tenen resolts tots els expedients iniciats a partir de queixes d’usuaris de la sanitat, perquè puguin entretenir-se perdent el temps en foteses com la que ens ocupa, sense més transcendència o importància que la que s’hi vulgui donar.


c)- Finalment, és inevitable preguntar-me si el fet que el doctor Cañellas, habitual company de tertúlies a “Canal Taronja TV”, hagi estat un metge crític amb l’establishment burocràtic de la Sanitat Pública, pot haver influït d’alguna manera en la posada en marxa precipitadament del mecanisme de repressió il•lustrada i sibil•lina que és l'expedient  en que està embolicat, un metge de prestigi i estimat, per una autèntica ximpleria.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada