dimecres, 4 de juny del 2014

QUÈ PASSARIA SI FOSSIM UNA REPÚBLICA?

La solvència de les reflexions que penjo cada dia al blog és que el que està escrit queda escrit, no com en les tertúlies que les paraules se les emporta el vent i, per tant cal pensar-s’ho dues vegades abans d'escriure segons què. Ho dic com introducció de la reflexió d’avui, per posar en relleu que molt abans que el suflé republicà hagués pujat tant com ahir, a finals de l’any passat vaig publicar una reflexió amb el mateix títol que encapçala la d’avui i que podeu trobar a l’índex del blog, com a penyora. Entre d’altres afirmacions, com sempre netes de pols i de palla, feia les següents: 

“Si fóssim una república i el seu president o algú de la seva família hagués ficat la pota cometent “actes impropis”, seria convenientment “dimitit” i se n’escolliria  un altre ràpidament, sense fer-ne escarafalls ni estripar-se ningú les vestidures, com si fos la tragèdia del segle. La substitució d’un president de república, quan no està en condicions físiques d’exercir les seves funcions de cap d’Estat o té la pitrera esquitxada de llànties, es fa amb tota la normalitat del món, com si fos un simple acte administratiu. Alemanya, sense anar més lluny, en els darrers cinc anys ha acomiadat per la porta falsa dos caps d’Estat – Wulff i Köller – sense que s’hagi ensorrat el món ni, sobretot, hagi quedat tacada la Institució, sinó només el seu llogater temporal. A Israel i a d’altres països que ara no em venen a la memòria, tres quartos del mateix, sempre dintre d’un clima de naturalitat democràtica. Tots recordem la defenestració del president Nixon, per mentider, o la quasi destitució de Clinton, perquè feia sexe oral en hores de feina amb una empleada. Una república no s’ho pensa dos cops per fer neteja i no deixa podrir la imatge del màxim representant de l’Estat. ¿Heu valorat què representa per la “marca” d’un país serio, que totes les portades dels principals diaris del món - editorials i acudits inclosos - es facin ressò que hi ha parents del monarca sota sospita d’estar empastifats per actes poc honorables? Cert que una república no és garantia de res i pot costar si fa o no el que costa mantenir una monarquia, però té tres avantatges fonamentals sobre aquesta: els mandats d’un cap d’Estat republicà son limitats en el temps, no es traspassen de pares a fills i el prestigi de la institució es regenera automàticament, sense massa complicacions. En plena escalada de tensió entre Catalunya i el govern central, ¿què no pagaríem per disposar d’un cap d’Estat com el republicà Pertini, que en els moments més difícils pels que va passar Itàlia recentment, va redreçar uns enfrontaments institucionals que semblaven destinats al caos? En va tenir prou amb el seu prestigi i l’autoritat moral, que s’havia guanyat a pols. Avui i aquí estem orfes de la capacitat moderadora d’un cap d’Estat amb aquestes virtuts. I aquest buit pesa com una llosa. Per aquesta raó, a la meva manera de veure, potser enlloc de perdre el temps rient-nos de les xarlotades i l’espectacle esperpèntic d’una monarquia decadent, hauríem de dedicar-nos a debatre sense crispació, però tampoc sense contemplacions cortesanes, el fons de la qüestió: monarquia o república?”

- Ho subscric de la primera a la darrera coma, però voldria actualitzar-ne dos aspectes, a la vista de les reaccions després de l’abdicació sorpresa del rei, respecte de la qual ahir ja vàrem reflexionar plegats:

a)- que el referèndum que es reclama per decidir el model d’Estat que els ciutadans volem, no és un caprici de quatre perepunyetes, sinó la reivindicació d’una consulta que es deu als ciutadans de temps ençà. Però no crec que el lloc adequat per aconseguir-la sigui esgargamellant-se a les places dels ajuntaments, sinó comprometent-se els partits polítics que es presentin a les properes eleccions a incloure en els seus programes dia i hora, com aquell qui diu, per a convocar el referèndum en qüestió si obtenen la majoria parlamentària suficient per a tirar-lo endavant.


b)- que el referèndum es deu a la ciutadania perquè s’ha venut massa frívolament que la legitimitat de la monarquia juancarlista ve de la renuncia del pare del rei, don Juan, dels seus drets dinàstics. Però si no tinc mal entesa la història, els drets dinàstics dels Borbons es varen suspendre al abdicar-ne el rei Alfons XIII quan va entendre que els republicans havien guanyat democràticament, en unes eleccions municipals. Per tant, el regim contra el qual es van revoltar els militars l’any 36 no era la monarquia, sino la república. I quan en Suárez va restaurar la Generalitat en la figura del seu darrer president, en Tarradellas, era la Generalitat “republicana” la que tornava simbòlicament i legítima a la plaça Sant Jaume. I malgrat per un consens constitucional els partits d’allavonces – inclosos socialistes i comunistes - varen decidir fer la vista grossa amb la monarquia imposada per la dictadura, el fet és que mai es va consultar al poble sense embuts si li estava bé o no aquell estatus quo. En conseqüència, aquest referèndum no es pot ajornar, perquè convé més del que sembla fer net d’una vegada. I, mireu que us dic: si l’hereu fos prou eixerit per donar el primer pas per a convocar-lo, de ben segur faria un gran servei a la monarquia. A més a més, la victòria republicana a les urnes no està cantada en un país com el nostre, que canvia de parer cada vegada que va a pixar. I perdoneu-me que avui m’hagi allargat més del compte, però em sembla que el tema s’ho mereix, sense que serveixi de precedent. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada